Залишилися питання?   
0800335404 Безкоштовно по Україні
  • 0443337408
  • Згідно з тарифами вашого оператора
UA RU
Генератори QUBE
Генератори QUBE

Максимальна потужність

Номінальна потужність

Паливо

Рівень шуму

Корпуси QUBE
Корпуси QUBE

Форм-фактор корпусу

Форм-фактор МП

Потужність БЖ

Максимальна довжина відеокарти

Максимальна висота кулера CPU

Монітори QUBE
Монітори QUBE

Призначення

Діагональ екрану

Роздільна здатність екрану

Час реакції матриці

Частота оновлення

ДБЖ, стабілізатори, батареї
ДБЖ, стабілізатори, батареї

Виробник (бренд)

Максимальна вихідна потужність

#layfkhaki-ili-kak-vybrat

Чому голосно працює системний блок

Причини гучної роботи системного блоку

У будь-якій моделі комп'ютера можуть виникнути проблеми. Гучна робота системного блоку є поширеною проблемою. Шум здатний дратувати користувача та оточуючих людей, а також може зменшити продуктивність системи. Проблема особливо актуальна у нічний час. Розберемо причини, чому системний блок видає шум.

 

 

Зміст:

  1. Комп'ютер шумить під час увімкнення
  2. Причини гучної роботи системного блоку
    1. Жорсткі диски
    2. Відеокарта
    3. Забитий кулер процесора
    4. Тріснула плата або інший пристрій
    5. Шумні вентилятори
    6. Шум від системного блоку
  3. Зміна корпусу системного блоку
  4. Де купити тихий системник

 

 

Комп'ютер шумить під час увімкнення

 

Якщо чутно шум при включенні, то не варто хвилюватися. При ініціалізації апаратної частини кулери запускаються на повну потужність. Потім швидкість обертання вентиляторів зменшується, вони починають працювати на заданих значеннях.

Якщо при запуску крім шуму спостерігається аномальне скрипіння, а сам блок трясеться, то комп'ютер вийшли з ладу підшипники. Вібрація передається на весь комп'ютер. Це питання можна вирішити шляхом заміни застарілих деталей, наприклад блоку живлення.

 

 

Причини гучної роботи системного блоку

 

Будь-які шуми в блоці потрібно усунути, щоб не дратувати слух користувача та покращити продуктивність системи. Нижче ми розглянемо причини, які можуть виникнути на будь-якому пристрої.

 

Жорсткі диски

На HDD зберігаються дані про користування. При оборотах 7200 і більше, головка, що зчитує, і шпиндель працюють дуже голосно через особливості механічних компонентів. Якщо на комп'ютері встановлено 2 і більше дисків, то резонансні вони здатні передавати вібрації на корпус.

Коливання можуть переходити на стіл чи підлогу. Найчастіше проблема актуальна, якщо в системному блоці відсутня шумоізоляція та гумові проставки. Найгучнішими є корпуси завтовшки 0.5 мм.

Для вирішення проблеми рекомендується використовувати системні блоки із SSD. Такі накопичувачі немає механічних деталей, тому забезпечується безшумна робота. Ще вони працюють набагато швидше за HDD.

 

Відеокарта

Неприємний і гучний шум з'являється в ситуації, коли на кулер відеокарти накопичується багато пилу. Поступово пил переміщається до осі вентилятора. Порушується робота лопат, які починають стикатися з корпусом відеокарти. Така ситуація призводить до появи сильного гулу.

Існують різні способи вирішення проблеми:

  • мастило кулера;
  • чищення пилу;
  • обрізання частини корпусу.

Ці методи який завжди призводять до необхідного результату. Сучасні відеокарти є крихкими пристроями, тому їх можна легко вивести з ладу під час розбирання. Як вирішення проблеми можна встановити систему рідинного охолодження.

 

 

Забитий кулер процесора

Для охолодження процесора використовується радіатор та кулер. Через великі розміри конструкція збирає пил. Кулер постійно вдує повітря у корпус. Тому між вентилятором та радіатором утворюється великий шар пилу. Це ускладнює рух лопатей кулера.

Шар пилу стає причиною надмірного шуму. Вісь вентилятора починає втрачати оберти і з'являється гул. Від проблеми можна дуже просто позбутися – потрібне чищення вентилятора та радіатора.

 

Тріснула плата або інший пристрій

Фізичні причини шуму:

  • тріснула коробка відеокарти;
  • попадання у пристрій великого сміття;
  • тріснула материнська плата.

Подібні проблеми викликають посвистування. Ви повинні перевірити елементи блоку на дефекти. Якщо у вас зависає комп'ютер, то не можна стукати по ньому зі злості. Подібний вплив може призвести до утворення вм'ятин, тріщин та сколів.

 

Шумні вентилятори

У сучасних системних блоках використовують 3-4 вентилятори для продування всього корпусу. Кулери забезпечують хорошу циркуляцію повітря та нормальну робочу температуру. У вентиляторах спостерігається шум при функціонуванні на максимальних обертах, що означає їхню несправність.

Для вирішення неполадки слід змащувати та чистити кулери. Насправді якщо починаються проблеми з вентиляторами, їх краще замінити. У такий спосіб ви захистите свій комп'ютер від перегрівання та ще більших проблем.

 

Шум від системного блоку

Дешеві моделі блоків мають низьку якість, що призводить до деренчання. Тому вибирайте лише міцні системні блоки від надійних виробників.

Експерти рекомендують використовувати великі коробки, щоб забезпечити ефективну вентиляцію. Корпус повинен складатися з товстого та міцного металу, що забезпечить захист від зайвих вібрацій.

 

 

Зміна корпусу системного блоку

 

У продажу є шумо- та віброізоляційні моделі, які здатні поглинати зайві звуки. У комплекті повинні бути такі елементи:

  • плата розширення – мінімум 1 гвинт;
  • не менше 4 кулерів, у т.ч. для процесора;
  • відеокарта – індивідуально, залежно від вибраної системи охолодження;
  • для кожного SSD або HDD – 4 гвинти.

Кількість гвинтів для материнської плати залежить від її типу:

  • SLX, Mini-ITX – 4;
  • Micro-ATX – 9;
  • ATX – 11.

 

 

Де купити тихий системник

 

Купити системний блок можна в магазині Qube. В ньому пропонуються якісні моделі. При роботі ви не чутимете сторонній шум. Для отримання консультації щодо вибору корпусу можете звернутися до менеджерів за контактними даними:

  • info@qube.ua;
  • 0443337408;
  • 0800335404;
  • Київ, вулиця Кирилівська 104а.

Питання

+ Що робити, якщо в новому корпусі спостерігається високий рівень шуму кулерів, вони міцно закріплені і змащені?
У цьому випадку необхідно зменшити обертання вентилятора. Для цього потрібно встановити нову версію драйверів плати та процесора. Ще зниження обертів можна здійснити сторонніми програмами, але потрібно враховувати рівень робочої температури комплектуючих.
+ Як виконується змащування кулера?
Користувачеві необхідно зняти наклейку з вентилятора. Якщо там є кришка, відкриваємо її. Знімаємо кулер з осі та змащуємо вісь спеціальною речовиною, наприклад, графітовим або силіконовим мастилом. Закриваємо стопорне кільце і надягаємо наклейку.
+ Чи варто заради економії придбати дешевий корпус?
Не можна заощаджувати на блоці. Крім сторонніх шумів, ви ризикуєте спалити комплектуючі через коротке замикання. Вибирайте лише фірмові та потужні корпуси.